Få styr på det juridiske, når du skal have børn

Børn & Unge

Det kan være dejligt berigende at få børn. At opleve det første ord, den første skoledag og den første kæreste på ny igen. Men udover ventelister til børnehave og køb af skoletasker, følger der også en række juridiske opgaver, når man har børn. Hvis man ikke er klar over dem, kan man hurtigt få et chok.

Hvis din ægtefælle dør 

Hvis du er gift med forælderen til dit barn, så kan det være relevant at tænke over, hvad der skal ske, hvis de skulle dø. For udover at gennemgå en stor sorg, så skal man også være opmærksom på, hvad der skal ske med dødsboet. 

Hvis man ønsker at arve den afdødes formue, så kan det være relevant at undersøge muligheden for uskiftet bo. Det betyder, at du arver dødsboet, indtil du dør eller gør boet op. Det kan være en fordel, hvis du gerne fortsat vil i boligen og vil undgå de omkostninger, der følger med, når man skal opgøre et dødsbo. Det kan være svært at navigere i reglerne omkring uskiftet bo, og derfor kan det være en fordel at tale med en jurist, hvis du er i tvivl. 

Når din arv skal gå videre

Det er relevant at finde ud af, hvad der skal ske, når I begge dør. Skal arven tilfalde dine børn? Eller andre familiemedlemmer? Ved tvangsarv til børn vil dine børn få arven eller dine børnebørn, hvis dine børn ikke overlever dig. Tvangsarven er 25% af din arv, og derfor vil der være en friarv tilbage, som du selv kan bestemme over. 

Når man afgiver tvangsarv til børn, kan der godt være diskussioner i familien om, hvem der skal have hvad af din formue. Derfor kan det være en god idé at søge rådgivning, hvis det bliver uoverskueligt.

Fordele ved at være gift

Hvis man bliver gift, er det ofte, fordi man gerne vil være sammen resten af livet. Men der kan også være juridiske grunde til det. Hvis man ikke er gift med forælderen til sit barn, så kan der godt opstå problemer, når diskussionen drejer sig over på arv. Hvis den ene af jer dør, så vil barnet eller børnene arve hele deres formue, fordi du ikke har krav på det. Hvis man bliver gift, kan man derfor undgå den situation.

Derfor er der nogle juridiske fordele, hvis man siger ja til hinanden: 

  1. Den ene forælder vil automatisk anses som far eller mor
  2. At kunne sidde i uskiftet bo
  3. Ikke at skulle betale arveafgift